Analys av Alcadon Group


Om Bolaget
Alcadon Group är ett B2B företag som skapar produkter och system för tele- och datakommunikation som exempelvis kabelsystemet för fibernät, datacenter och kamera övervakningssystem.

Bolaget bildades år 1988 och blev förvärvat av DistIT 2012 för att sedan särnoteras på First North september 2016 där dem befinner sig idag. År 2016 var det 40st anställda och omsatte 285 miljoner kronor med en vinstmarginal strax under 8%. De två största marknaderna är Sverige och Norge.

Aktien
Sedan aktien särnoterats har bolaget fortsatt växa i god takt och det ser ut att ha blivit dyrt men en titt på siffrorna i börsdata ser vi detta:
Alcadon Group hade rapport den 25:e April och har klättrat ca 10% med god anledning då vi direkt ser i siffrorna att förvärvet av DataConnect räknats in i rapporten. Skulle vi ta resultatet av Q1 gånger 4 landar P/E på ca 18. 

För den potential bolaget har att fortsätta prestera är ett P/E tal på 18 billigt, speciellt om man jämför med konkurrenter som Transtema och Hexatronic som båda har en värdering på P/E 32. Att det finns en hel del konkurrenter är självklart inte bra men branschen har stor organisk tillväxt då det sker mycket nybyggnation i både Sverige och resterande Norden. Enligt en nyligen publicerad artikel på DI behövs det ca 700 000 nya bostäder till år 2025 ( http://www.di.se/nyheter/akut-brist-pa-yrkesfolk/ ). Det finns alltså rum för alla att tjäna en hacka flera år framåt - inklusive vi aktieägare.

Förvärvet av DataConnect Norden AB
Att DataConnect blev förvärvat var känt sedan 1:a november 2016. Aktiemarknaden reagerade knappt på det trots att både omsättning och vinst skulle stiga med ca 60%. Det var alltså ett mycket starkt köpcase. Kanske är det för att få följer bolaget? 
Tittar man på aktievärdet idag är det också ca 60% högre än det var i november, men det tog lång tid innan folk förstod potentialen.

Siffrorna från DataConnect Norden AB: 
Just nu sker fortfarande sammanslagningen och VD nämner att kontoren flyttas ihop vilket blir klart till Q3 2017. Det ger god chans till lägre kostnader, förbättrad synergi och logistik vilket bör öka eller bibehålla marginaler på sikt.

Fullständig data för Dataconnect återfinns här:

Risker
Alcadon har väldigt hög belåning vilket skulle kunna gå riktigt illa ifall konjunkturen skulle vända. VD nämner även att Alcadon tittar även på fler förvärv löpande och med en liten kassa kan det eventuellt komma att bli nyemissioner. På kort sikt är detta inte ett problem men för att bli helt trygg ser jag gärna att belåningen minskar. De senaste kvartalen har dock kassan växt vilket bådar gott.
Sammanfattning
Är det köpvärt idag? Både Alcadon och Dataconnect har god chans till att fortsätta växa i takt med att marknaden växer. Dessutom finns det goda skäl till att Alcadon ska handlas till en högre multipel. Risken är den stora skulden bolaget bär på som jag gärna ser förbättras.

I slutändan väljer jag ändå att sätta en köprekommendation på Alcadon. Sätter ingen riktkurs utan det är behåll tills siffrorna säger annat som gäller.

Vad tror du om Alcadon? Är det något som platsar i din portfölj?


Edit: Alcadon såldes 17:e augusti 2018 i samband med den svaga rapporten. Går snabbt ner när tillväxtförväntningarna inte faller ut rätt.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2020 - Fladdermusens år. 1 miljon innan 30? Check.

2019 - Index, vart är du? Ser dig inte från toppen!

År 2017 krossades jämförelseindexet