2019 - Index, vart är du? Ser dig inte från toppen!

Hela portföljen upp 59% vilket är 25% över index!


Mitt största beslut under året var att jag beslutat att dra ner på antal innehav i portföljen. Detta ledde till att indexfonder, xact högutdelande och investmentbolag har alla sålts. Tanken är att nu när kapitalet är relativt litet vill jag fokusera på växa kapitalet så snabbt som möjligt. Det är absolut inga fel på dessa värdepapper men jag är helt enkelt inte nöjd med den avkastning som man förväntas få från dessa. De flesta investmentbolag har slagit index på sikt men tyvärr räcker inte det heller nu när mitt årsmål höjts till 25% årligen. Tror själv inte att jag kommer att kunna hålla en så pass hög avkastning över tid men det gäller att sätta höga mål - "Shoot for the moon and even if you miss you'll land among the stars".

Allt kapital som frigjordes gick sedan in i aktieportföljen vilket nu i efterhand visat sig vara ett bra beslut - för vilket fantastiskt börsår 2019 blev! Är inte långt ifrån att nå den första miljonen nu och förhoppningsvis nås den till slutet av 2020, samma år som jag fyller 27. Dock fortfarande långt kvar till ekonomisk frihet!

Bästa och sämsta aktier under året


Bäst i både procent och kronor var Admicom som bara fortsätter att tåga på. Sedan har vi Evolution Gaming som marknaden varit skeptiskt till under lång tid men nu äntligen värderats upp till mer rimliga nivåer. Evolution är idag mitt största innehav och jag ser inga större orolighetsmoln som gör att jag vill minska på innehavet än så länge. Förväntar mig att Q1 fortsätter att leverera god tillväxt i och med att USA fortfarande reglerar upp för online casino. Äger fortfarande en del konsultbolag som haft det lite stökigare under året. Undantaget har varit Enea som jag fortfarande tror på inför 2020. Är dock lite mer skeptisk till konsultbranchen än jag var 2019 då många av dessa visat tecken på inbromsning eller till och med vinstvarnat. Andra bolag som är värda att nämna och har gått som tåget är Awardit och fastighetsbolagen vilket bidragit till portföljen en hel del.

På den röda sidan har vi Gofore, Axkid och BIMobject som alla är bolag med högre risk och hög förväntad tillväxt. Positionerna i sig är små chanspositioner så de har inte någon jättestor påverkan på den totala portföljen. Finska Gofore har sänkt sina estimat vilket gjort att kursen tagit stryk, men jag tycker fortfarande att det ser fint ut på sikt och lägger undan dem i byrålådan tillsvidare. Dessutom ser den finska börsen generellt mycket billigare ut än här i Sverige så om något kanske jag ökar. Axkid har däremot tagit betydligt längre tid att få igång försäljningen än vad jag trott och jag har under året valt att halvera den positionen. Vi får se hur de kommande rapporterna ser ut men har börjat tappa tålamodet då jag varit investerad sedan 2018 då jag trodde att det var dags. Finns så mycket potential här så vi får hoppas att alla nyöppnade försäljningskontor och tillverkningsfabriker lyckas visa vad dem går för. Vänder det är jag nog snabb med att vikta upp.

Axkids bilbarnstol "Modukid"

BIMobject är ett relativt nytt innehav som också har enorm potential. Själva företaget utvecklar mjukvara som simulerar bostäder/lokaler för att visuellt underlätta konstruktionen av dessa. Tänk typ Photoshop fast för 3D-rum som är specialanpassat till just bostäder. Mjukvaran är idag gratis och bolaget tjänar inga pengar just nu men har många kunder och en hög kundtillväxt. Produkten har en viss inlåsningseffekt vilket gör det möjligt att kunna ta SaaS avgifer i framtiden och som vi vet brukar dessa kunna ge rätt så goda marginaler (Fortnox, Nemetschek m.m.). EQT gick under 2018 in med en stor summa och äger 13% av bolaget vilket är en ljusglimt, men det lär ta ett tag innan man lyckas vända till vinst. Mycket svårt att sätta värdering på ett sånt här företag och det fortsätter att utgöra en liten procent i portföljen inför 2020.


BIM Simulation

Spådommar för 2020?

Generellt tycker jag att hela svenska och amerikanska börsen är övervärderad och man bara väntar på en negativ trigger så att hela marknaden går ner 10-20% för att hamna på rimligare nivåer. En sådan trigger kommer att komma, frågan är bara när. Problemet är att man inte råd att sitta utanför och vänta på att detta händer. Det kan vara nu nästa vecka eller flera år frammåt. Har nu hört i flera år att börsen kommer att krasha och under denna tid har jag så gott som dubblat mitt aktiekapital vilket inte skulle hända utanför börsen. Ett bra citat att följa här är "Time in the market beats timing the market". Oavsett om det kommer krasha eller ej ska man vara fullinvesterad om man tittar historiskt. Visst kan det vara tråkigt att förlora pengar man arbetat ihop när det väl händer men det är en del av vara investerad i börsen - no risk, no reward, tålamod lönar sig osv.

Favoriterna för det kommande året är nog Instalco och norska Bouvet som båda fortfarande är rimligt värderade sett till tillväxten. Evolution Gaming lär också fortsätta att växa, men nu har vi inte kvar samma multipelexpansion från den tidigare låga värdering. I övrigt kommer jag nog att blicka lite mer utomlands för det kommande året, troligtvis hittar lite mer Asien och Finland in till portföljen. Måste jag gissa hur det går för Stockholmsbörsen så spår jag ett relativt okej år med ca +10% vid årets slut då räntan fortfarande är obefintlig och den svenska kronan är fortsatt svag.

Som vanligt uppdateras innehav och grafer på hemsidan så kika gärna runt!

Blått nytt år och fortsatt god avkastning!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2020 - Fladdermusens år. 1 miljon innan 30? Check.

3. Vad är skillnaden mellan kontotyperna och vilken är bäst?

Mars update och 2 nya köpcase