3. Vad är skillnaden mellan kontotyperna och vilken är bäst?

Efter att ha valt bank behöver man välja kontotyp. Alla kontotyper har några för- och nackdelar, men nu är statsräntan så pass låg att investeringssparkontot helt klart är överlägset. Något som dock är gemensamt är att en avgift tillkommer vid både köp och sälj av aktier.
Avgifter:
Varje gång en aktiehandel går igenom betalas en avgift till banken. Denna avgift heter "Courtage" och kostar varierat beroende bank, men oftast finns ett minimum courtage som sedan övergår till ett rörlig courtage när köpesumman överstiger ett visst belopp. Desto fler köp och sälj ordrar desto mer courtage tar banken. Courtaget är ofta större än vad många tror och kan nå upp till flera procent av det totala innehavet per år. Ännu en gång är det den långsiktiga som sparar mest då de har lägst portföljaktivitet.

Kontotyp:

Aktiekonto
Det vanliga aktiekontot har funnits längst och har länge varit det enda alternativet för aktiesparare. Det kostar inget att ha ett aktiekonto, men man betalar en 30% vinstskatt och måste deklarera. Gör man förluster kan dessa kvittas mot vinsten och man behöver då inte betala vinstskatten. Om man planerar att köpa i småbolag med hög risk kan aktiekontot vara ett alternativ då man kan kvitta vinster med förluster, tycker dock att det finns bättre alternativ.
  • Fördelar - Ingen skatt om kontot går utan vinst. Har rösträtt.
  • Nackdelar - Hög vinstskatt, samt måste deklarera alla köp och sälj ordrar varje år.
Investeringssparkonto (ISK)
Det hetaste kontot just nu, av en bra anledning. Man behöver inte deklarera och den enda avgiften som tas sker årligen baserat på statslåneräntan som år 2015 ligger på rekordlåga 0,90%. Schablonskatten blir då 0,9 x 0,3 (skattesatsen) = 0,27% årligen, som sedan delas på 4: 31 december: 31 mars, 30 juni och den 30 september. Avgiften baseras på summan av insättningar och innehaven. Om man inte gör någon vinst är detta inte ett bra konto då man fortfarande måste betala skatten, men vem handlar aktier för att inte gå med vinst? Helt klart det bästa valet just nu.

  • Fördelar - Knappt någon skatt, slipper deklarera. Har rösträtt.
  • Nackdelar - Måste betala skatt även om kontot går med förlust.
Kapitalsförsäkringskonto (KF)
Skillnaderna på ISK och KF är väldigt små och gör egentligen inte stor skillnad för en privatsparare förutom vid innehav av utländska aktier. Båda beskattas ungefär likadant för svenska aktier men utdelningen från utländska aktier återbetalas inom ett par år utan att behöva göra något extra. På ett ISK måste man själv ansöka om att få tillbaka källskatten. En annan skillnad är att nätmäklaren blir aktieägaren istället för dig på ett KF konto och därmed förloras rösträtten. Dessutom är utbudet mindre samt att inga derivat får användas.
  • Fördelar - Knappt någon skatt, slipper deklarera. Får tillbaka källskatt.
  • Nackdelar - Skatt även om kontot går med förlust. Ingen rösträtt. Mindre utbud. Inga derivat.
Sparkonto
De flesta banker erbjuder sparkonton och i dessa kan man oftast inte handla värdepapper. Sparkontot är näst intill riskfritt och har en ränta baserat på centralbankernas styrränta. De flesta banksparkontona ger idag under 1% avkastning årligen, eller är helt obefintlig. Det finns dock mindre banker som ger upp till flera procent ränta, men dessa har ibland inte insättningsgaranti och har större risk att gå i konkurs. Ibland är även uttag begränsade. Detta är något jag inte rekommenderar i rådande ränteläge då det klart finns bättre sätt att ta risker på om man är ute efter en högre avkastning.
  • Fördelar - Säker, garanterad avkastning
  • Nackdelar - Näst intill obefintlig avkastning, kan ej handla fonder och aktier

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2020 - Fladdermusens år. 1 miljon innan 30? Check.

År 2017 krossades jämförelseindexet

2019 - Index, vart är du? Ser dig inte från toppen!