2020 - Fladdermusens år. 1 miljon innan 30? Check.

Efter Covid berg-och-dalbanan slutar portföljen upp nästan 60% vilket är 45% över index!


2020 är nog det sjukaste börsåret jag har varit med om både på upp och på nedsidan.

- Recap -

Året började urstarkt i januari/februari och Fear & Greed Index slog i taket på 99 av 100. Första gången jag sett det ligga så högt.

Sedan tog coronaviruset fart. Egentligen var beskeded ganska väntat då Kina stängde ned flera månader tidigare och strax innan Covid-raset hade Italien också stängt ned. Det var när Italien stängde ned som jag började förstå att det här kunde bli riktigt illa, speciellt om det skulle drabba USA. 

Det var också här Akilleshälen för min strategi visade sig. Då jag fokuserar på att alltid ligga fullinvesterad tog det emot enormt att sälja trots att jag kände mig extremt osäker. På denna magkänsla lyckades jag ändå hyvla 20% av portföljen 3 veckor innan kraschen kom.


Nu när jag ser denna tweet i efterhand ser jag att jag borde ha insett att Awardit skulle få det tufft med tanke på samarbeten med bl.a flygbolag. Hade man varit smartare och tänkt ännu längre fram hade man kunnat se att nedstängningen skulle leda till mycket mer användning av onlinetjänster och gaming. Lätt att titta i backspegeln med facit i hand!

I mitten av februari störtdök börsen. Och blodigt blev det. 35% av mitt totala kapital raderades inom loppet av 31 dagar och hela 2020 samt 2019 års arbete gick upp i rök. Fear and Greed gick från toppen 99 hela vägen ner till 1 i mitten av mars och jag gick från att tänka "Nu är jag riktigt nära min första miljon" till "Det kommer att dröja minst ett par år". En god vän köpte precis en ny bil under denna tid och jag hade förlorat lika mycket som hela bilens värde på 1 månad - men jag har ju ingen bil? 

Rött jävlar.

Jobbigt men i baktanken fanns hela tiden "I'm in it for the long run" vilket gjorde att jag aldrig sålde. I själva verket var det jobbigaste för min del inte själva nedgången, utan att flera jobbintervjuer avbröts i och med nedstängningen. Börsen faller och jag har fasiken inget sätt att kunna månadsspara! Panik!

Under kraschen gjordes inga större förändringar förutom en del omallokeringar från bolag jag trodde skulle påverkas negativt till bolag som jag trodde på längre fram. Innan kraschen bestod portföljen bland annat av konsultbolag som Knowit, BTS, Enea och Etteplan. Dessa fick lämna och istället handlades fler Evolution Gaming, Instalco, Lifco m.fl. Fina bolag som lär finnas kvar och kunna tjäna pengar även i framtiden?

BTFD - Buy the f*cking dip.

Det visade sig vara rätt beslut. Stimulanser kom från alla håll och rekylen gick snabbt. Det blev en V-kurva som många redan förutspått och omallokeringen visade sig lönsam. Riktigt lönsam. Redan i juni stod portföljen åter i All Time High och den 26:e augusti passerades den första miljonen. 7 år tog det totalt. Från mitt första fondköp på 1000 kr i en Japanfond via Nordea år 2013 till att nå 1 mkr. Sjukt! Stort tack till alla på Finanstwitter, sparekonomer, unga aktiesparare med flera för all information och alla lärdomar som delats genom åren!

Stonks go up.

Under 5 av dessa år hade jag endast CSN och ett par side-hustles som inkomst. Bland annat deltidsarbeten, Poker, bettingbonusar, sålt guld i WoW och tradat CS:GO skins. Fun fact: namnet "Rekyl" kommer från tiden då jag spelade CS och precis intresserat mig för aktier. Passade i båda!

Mellan 2014-2018 låg avkastningen på totalt 155% men i kronor var det endast ca +70 tkr. Det som höll motivationen uppe var att hela tiden tänka att strategin är skalbar. Börsen räknar allt i procent. Kan jag växa 10 tkr så kommer jag att kunna växa 1 mkr eller till och med 100 mkr. Allt jag lär mig under åren kommer kunna appliceras även på en större portfölj och investeringar kommer jag att syssla med resten av livet.

När pengar väl började trilla in via arbete har portföljen växt snabbt. Väldigt snabbt. Minns väldigt väl att portföljen precis passerat 300k en morgon under hösten 2018 på vägen till Linköpings Universitet för att skriva uppsatsen. På 2 år har portföljen alltså gått från 300 tkr till att vara värd över 1 mkr. Ränta-på-ränta in action. I fucking love it.

Kontot i mitten av 2019.

Självklart ska stora delmål firas och detta gjordes med min första diver-klocka. Precis som med aktier och allt annat jag köper så är det valuta för pengarna som gäller. Valet föll därför naturligt på en Seiko och jäklar vad nöjd jag är! I framtiden när portföljen når 5+ mkr kanske det blir en Omega eller Grand Seiko men det är en bra bit kvar tills dess. Precis som med aktier måste man börja från någonstans och för mig är detta en fin start på en framtida klockkollektion!
VALUE

Mot slutet av 2020 har aktier och investeringar verkligen blivit populärt. Många jag känner som aldrig varit intresserade sitter nu och lär sig daytrading samt frågar om aktietips. Instagramspararna syns överallt, även i nyheterna. Bolag med 0 vinst hypeas till skyarna. Bitcoin, Tesla och allt som är ESG har flerfaldigat sina värderingar inom loppet av ett par månader, utan att tjäna en enda krona mer än vad de har projicerat. Rimligt? Vem vet. Håller det i sig? Tveksamt. Det enda jag vet är att börsen har avkastat 8-10% årligen historiskt och det är vad jag kommer att utgå ifrån. Många nya på börsen tycker det är alldeles för lite; det ska dubbleras minst varje månad. Denna inställning är direkt farlig och kommer leda till att många bränner sig för att aldrig återvända. Med andra ord: Allt är som vanligt. Den enda egentliga skillnaden är att det tillkommit många fler nya för att aktiehandel har blivit mycket mer tillgängligt under de senaste åren.

Kom ihåg att det snabbaste sättet att bli fattig är att försöka bli rik snabbt. På börsen är detta mer en regel än ett undantag. There are no free lunches. Det krävs bara en stor nedgång för att radera allt man har gjort, så se till att hantera din portföljrisk ordentligt

På tal om Tesla och Bitcoin så är det sånt som jag aldrig kommer att äga, helt enkelt för att det går inte att räkna på. Det är möjligt att det går upp, men de kan lika gärna gå ned. Vad kommer Bitcoin stå i om 2 år? Kan man med någon mått av säkerhet säga vad det kommer att vara värt? Vilken risk/reward får man? Nästan alla som spelat poker framgångsrikt eller lever på trading kommer att förstå detta tankesätt.

Jag har nått min första miljon genom att investera och ta kalkylerade risker. Det är vad jag kommer att fortsätta göra då det uppenbarligen fungerar. Jag investerar på börsen för att växa mitt kapital, inte spekulera och hålla tummarna. Spekulera kan man göra på casinot, men där är de flesta överens om att det är dumt? Ändå gör många det på börsen som om det vore någon skillnad. Här är min generella regel: "Never leave your success to chance."

- Bästa och sämsta aktier under året -

Ett par intressanta kandidater dyker upp på årets topplista. Evolution Gaming är som väntat den största bidragaren till portföljen och har nästan tripplat i värde sedan botten i mars. Jag har svårt att se att en sån chans i ett så fint bolag kommer att dyka upp igen - någonsin. 

På andra plats har vi Lohilo (tidigare Alvesta Glass) som jag köpte onoterat via Pepins redan 2016. Det var också första gången Pepins tog in pengar för ett bolag. Efter en kort Youtubepresentation visste jag att grundaren Richard skulle leverera. Målet med finansieringen var tydlig, de visste vad de skulle göra med pengarna och de visste vart de ville. Jag gick ut till närmsta Hemköp och köpte ett paket glass för att provsmaka och glassen var klart godkänt. Det var allt som behövdes.

Det hela ledde till att en investering om 7500 kr gjordes, vilket var nästan 10% av hela mitt kapital på den tiden. Möjligen en stor chansning nu i efterhand med tanke på hur illikvid handeln är, men det blev ändå en bra investering. Efter vinstskatt landar CAGR på ca 37% årligen vilket är helt okej till skillnad från mina andra Pepins investeringar... Kul att få vara med hela resan från pre-IPO ända till börsnotering! Tackar dock för mig och väljer att inte sitta kvar då bolaget är väldigt annorlunda idag jämtemot vad det var när jag gick in. Önskar självklart Lohilo all lycka till även i framtiden!

Köpnota via Pepins.

På nedsidan är den största förloraren Enea som jag tyvärr storsålde precis i botten för att få ut pengar till andra investeringar. Min tro var att det skulle slå hårt mot deras verksamhet men nu i efterhand har de visat att de klarat sig relativt bra, visserligen med lite hjälp från permitteringsstöd. Enea är ett bra bolag som gått väldigt starkt senaste åren, men nu ser det historiskt dyrt ut och jag kan inte se någon tydlig uppsida från dagens nivåer. Hamnar på bevakningslistan tills vidare.

På 2:a förlorarplatsen har vi ett DAX certifikat. Lekte en del med bearpapprena för att försöka hedgea portföljen under kraschen i mars men gick ungefär breakeven på det hela vilket inte syns i topplistan då de summorna inte kvalar in på plussidan. Vet inte om det är något jag vill hålla på med eller utforska i framtiden men alternativet finns. Största problemet med dessa papper är likviditeten. När det rör sig som mest händer det ofta att man inte kunde komma ur positionen och om det skulle gå åt fel håll kan det sluta riktigt illa riktigt snabbt.

- Övrigt -

Mot slutet av året lyckades jag äntligen landa mitt första heltidsjobb som blev inom Big4. Strax därefter bokades min första bostad, en nyproduktion om 55 kvm som blir färdig till 2023. Håller tummarna för att portföljen växt till sig rejält så att jag inte behöver likvidera hela portföljen! Trots belåning är opportunity cost i form av avkastning sjukt hög om jag skulle behöva sälja alla aktier.

I övrigt är en tanke som slagit mig att mina tweets lätt kan tolkas som "permabjörn". Det är jag verkligen inte för då hade jag inte varit fullinvesterad i börsen. Dock är jag ganska contrarian; när alla haussar uppåt hoppas jag att det går ner och vice versa, vilket fungerat bra än så länge då det sker överreaktioner åt båda hållen. Jag tror enormt mycket på framtiden. Nya teknologier kommer att komma och göra världen till en lite  effektivare och lite bättre plats än tidigare, samtidigt som fler möjligheter att tjäna pengar kommer att uppstå.

Har också märkt att folk kommenterar att "man ska vara glad för den avkastning man fått". Klart man ska, men det gäller att hela tiden försöka få ännu bättre riskjusterad avkastning. Min performance är relativt bra jämfört med genomsnittet, men samtidigt är genomsnittet inget man vill tillhöra. Allt kan alltid göras bättre. Är man nöjd med att prestera medelmåttig så för all del, var nöjd, men enligt mig är ett bättre tankesätt: "Shoot for the moon and if you miss, you end up among the stars". Sätt ett högt mål och försök att bli 1% bättre varje dag. Med lite ränta-på-ränta blir det 3650% efter bara ett år. Science!

Samtidigt gäller det att alltid vara ödmjuk. Inom investeringar är man sällan bäst och om man är det är man sällan det flera år i rad. Marknaden är känd för att slakta de arroganta investerarna som tar på sig alldeles för mycket risk. Marknaden förändras också kontinuerligt. Det gäller att hela tiden försöka hänga med och lära sig hur världen utvecklar sig om man vill åt en hög avkastning. Stay humble and always keep learning!

Spådommar för 2021?

Som vanligt är det omöjligt att förutspå utvecklingen ett enskilt år. Om någon säger annat så snackar de skit och du kan direkt unfrienda på Facebook.

För min del sker inga större förändringar i portföljen och jag kommer fortsatt att sitta med 100-110% av mitt kapital i fina företag med fina framtidsutsikter - så länge jag får de till ett rimligt pris. Don't change what's not broken. Går börsen upp köper jag mer. Går börsen ner så köper jag mer till rea. Att tjäna pengar ska vara enkelt.Varför göra det svårt?

Från skrivandets datum (2021-03-07) är favoritbolagen Embracer, BHG och Pexip som jag tror har stor chans att överraska på uppsidan. Utöver Evo fortsätter jag att äga Addlife, Instalco, Sdiptech, Nolato och NP3 som kärninnehav då jag tror att de fortsatt kommer leverera bra risk/reward den kommande tiden. Kikar även på Brinova där Erik Selin är ordförande och som jag tror kommer gå minst lika bra som NP3, men frågan där handlar mer om jag verkligen vill ha mer fastighet i portföljen. Gillar även Bahnhof som är bra värderat i förhållande till vad man får.

- 5 snabba frågor - 

Kommer räntorna att gå upp? 
- Nej. Ända sedan jag började investera för 8 år sedan har man sagt att räntorna är historiskt låga. Detta lär fortsätta tills motsatsen bevisats.

Kommer börsen att krascha?
- Vet ej, men troligtvis inte. Dock får tech/tillväxt och värderingar allmänt gärna komma ner lite.

Kommer fastighetspriser fortsätta att stiga?
- Med stor sannolikhet. Pengar trycks som aldrig förr och det finns inte många ställen att investera dessa. Mark och fastigheter är en begränsad resurs som kommer stiga i minst samma takt som inflationen. Lägg till låga räntor som gör det lätt att låna. Med andra ord: Ha en del fastighet i portföljen.

Bör man investera i börsen nu?
- Ja. Oavsett när man ställer denna fråga är svaret alltid ja. Undantag gäller för pengar man inte har råd att förlora. Månadsspara i tillgångar som stiger mer än vad inflationen äter upp. Enkelt.

När är Corona över?
- Jag tror tyvärr att Corona kommer vara kvar bra mycket längre än vad folk tror, trots att vaccinet börjat rulla ut. Vi kommer att se nedgång i antalet smittade under sommaren, men det kommer att öka igen till hösten och vintern precis som det gjorde förra året. Möjligen att länder börjar öppna upp till sommaren 2022 men Covid kommer att finnas kvar i samhället och munskydd är här för att stanna i många länder flera år framöver.


2021 är tjurens år och jag siktar mot nästa miljon. Uppskattar att du tagit dig igenom hela texten och önskar dig lycka till i jakten på avkastning.

To the moon and beyond? 🚀


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

5. Investeringsstrategier, vilken passar dig bäst?

Slutet av HundraK och början på en relaunch!

Portföljuppdateringar! Mars-April 2015