5. Investeringsstrategier, vilken passar dig bäst?

På börsen finns en mängd olika sätt att investera och i min mening finns det inget som är rätt eller fel så länge man gör en vinst i slutändan. De framgångsrika investerarna varierar mycket i hur de väljer att investera. Det kan vara små bolag, stora bolag, få innehav eller många. Dem mest framgångsrika tenderar dock att ha ett par gemensamma sätt att investera, främst långsiktighet och låg riskbenägenhet. Andra likheter är att alla gör sina egna analyser och aldrig följer någon annans samt ofta specialiserar sig på ett område, exempelvis branch, land eller specifika värdepapper.

Det är svårt att helt kategorisera investeringsstilar då många är blandningar samt att många ändrar investeringsstil över tid. En aktieinvesterare bör alltid anpassa sig till marknaden. Använd dessa kategorier mer som en riktlinje och för att förbättra hur du själv väljer att investera. Ett tips är att hitta kända investerare med liknande investeringsfilosofi och personlighet som din egen för att sedan lära sig utav dessa, bland annat genom att läsa deras böcker.
Värdeinvesteraren (Value Investing)
Köper när det är undervärderat och säljer då det blir övervärderat. Bolagsvärdet fås genom en fundamental analys som baseras på dagens siffror från kvartals och årsrapporter. Värden som används inkluderar ofta resultat, omsättning, vinst per aktie, direktavkastning, förväntad tillväxt osv. Som värdeinvesterare behöver man ha stark tro på sin analys då man aldrig vet när lägsta kursen är nådd och kräver ofta mycket tålamod innan företaget når målkursen.

Detta är den mest kända, allra vanligaste och det sättet som historiskt är stabilast och presterat bäst. Kända exempel är Benjamin Graham och hans lärling Warren Buffet som idag är en av de rikaste människorna i världen.

Det finns dock problem med värdeinvestering i dagens aktieklimat. Många anser att aktievärdet redan har alla dessa fundamentala värden "inbakade" i aktiekursen då den bygger på liknande indata från bolagsrapporter. Bolagsvärdet blir fundamentalt ganska lika för alla som räknar på detta sätt, vilket gör det svårt att komma fram till något som ingen annan redan vet. Det är även svårt att finna bolag när börsen är högt värderad som den är idag, historiskt sätt. Metoden tar inte heller hänsyn till psykologiska beteenden och andra händelser runt om i världen, exempelvis flockbeteenden och politiska oroligheter.
Kvalitetsinvesteraren (Quality Investing)
Köper bolag med "hög kvalité" baserat på någon form av checklista. Hög kvalité kan exempelvis vara: ledande marknadsposition, stabil affärsverksamhet, trovärdig ledning, direktavkastning som ökar år efter år, ej är känslig mot konjunktur etc. En kvalitetsinvesterare bryr sig inte om bolagets fundamentala värde lika mycket som en värdeinvesterare och köper oavsett om kursens anses hög eller låg. ''A great company for a good price rather than a good company for a great price'' är bra då man helst vill undvika allt för högt värderade företag. Tanken är att det inte ska spela någon roll vart kursen ligger idag då marknaden går som den vill, men förr eller senare borde kursen överstiga dagens värde om företaget fortsätter minst i samma takt som nu.

Kvalitetsinvestering har efter dot-com bubblan ökat i användning då kurstoppar är svåra att förutspå och vid kursras faller inte kursen lika mycket om bolaget behåller samma kvalité. Idag är det den näst populäraste strategin och bland annat Warren Buffet har på senare tid gått över till denna form av investeringsstrategi.

De största riskerna med kvalitetsinvestering är att man ovetandes kan köpa in sig på en topp och det kan ta många år innan bolaget är tillbaka på samma värde igen. Det är även svårt att bestämma när vinsten ska tas hem då ingen målkurs sätts och många gärna behåller bra bolag för evigt. Precis som värdeinvesteraren tar kvalitetsinvesteraren inte heller hänsyn till psykologiska beteenden och andra händelser.
Tillväxtinvesteraren (Growth Investing)
Köper bolag med hög tillväxtpotential efter egen analys. Tillväxtinvesteraren köper små bolag som har mycket hög tillväxt eller har mycket potential i framtiden. Dessa företag ligger ofta i teknik eller medicin branscherna och har ofta ännu inte börjat gå med vinst. Det är mycket svårt att värdera dessa företag och metoden ger ofta volatila resultat då företaget lika gärna kan gå i konkurs som flerfaldigas i värde. Dessa bolag följer inte index vilket kan ge en fördel och är en av de mer riskabla sätten att investera på, men går allting rätt kan det leda till en mycket hög avkastning på kort tid.

Att vara en tillväxtinvesterare kräver mycket is i magen, tålamod, förtroende till att sin analys, en mycket stark psykologi för att kunna sova om nätterna och ofta även en gnutta tur. Som tillväxtinvesterare är det extra viktigt att alltid göra sin egen analys och aldrig lita på andra då små bolag påverkas mycket av flockbeteenden. Det är även extra bra att specificera sig i en branch då det gäller att aktivt följa bolaget och en mycket volatil kursrörelse. Även här är det svårt att veta hur länge man ska behålla och när man bör sälja. God självkontroll krävs då det är lätt att man blir girig eller vill vinna tillbaka en förlust genom att köpa fler aktier i förlust bolag.
Motströmsinvesteraren (Contrarian Investing)
Köp när andra säljer och sälj när andra köper. En motströmsinvesterare försöker att köpa i bolag som är översålda och därmed undervärderade. Dessa bolag har ofta gjort förlust de senaste åren och tanken är att göra en stor vinst når företaget väl lyckas vända då alla företag i slutändan vill gå med vinst.

Detta är en metod som har väldigt hög risk då man försöker fånga en fallande kniv, men avkastningen kan vara mycket god om affären lyckas. Mycket handlar om timing, förståelse för verksamheten, veta precis varför företaget inte går med vinst och hur nära en ändring är. Precis som tillväxtinvesteraren krävs god självkontroll då det är lätt att hamna i en dålig cykel. Marc ''Dr Doom'' Faber, Paul Tudor och David Dreman är kända motströmsinvesterare.
                    
Trader
En trader handlar i värdepapper kortsiktigt och använder enbart kursinformation och orderdjup för att hitta köpkandidater. En trader försöker inte hitta undervärderade bolag och förutspå företagets framtid, utan försöker förstå hur andra människor agerar och agera före dem genom en ''teknisk analys'' baserat på historisk data. Ett exempel är en kursnivå på hundra kronor som många anser som en barriär. Om kursen ligger under kan det vara svårt rent psykologiskt att passera en sådan nivå men om kursen ligger över ses det istället som en attraktiv nivå för många köpare. En traders tidshorisont på affärerna varierar mellan ett par sekunder, minuter, timmar (daytrader eller intraday trader), eller dagar och veckor (swingtrader). Många traders använder sig utav derivat eller andra instrument, men det finns även de som ratar dessa instrument på grund av den ökade risken.

Detta är den snabbaste formen av värdepappershandling och vinsterna kan bli enorma om strategin fungerar. Många investerare är dock starkt emot trading då det ofta anses som gambling för att det enligt dem är omöjligt att veta vad kursen kommer att ligga på inom ett så kort tidsintervall. Belåning genom derivat eller andra instrument gör det hela mer volatilt, vilket kan radera hela ens kontovärde och till och med gå minus för att bli betalningsskyldig. Trading är ett nollsummespel vilket gör att man upprepat måste slå både marknaden samt alla avgifter som tillkommer vid korta affärer. Detta är inte att leka med och det finns få som klarar den psykologiska pressen över en längre tidsperiod samt att avgifter ofta äter en stor del av vinsten. En av de mest kända valutaspekulanterna är George Soros.
"Sheep"
Fåren är de som saknar investeringsstrategi helt och enbart köper på känslor och andras "råd". Dessa följer alltid trenden, tar beslut efter alla andra och är ofta de som i slutändan inte lyckas göra en långsiktig vinst på aktiemarknaden.
Taxichauffören och grannen är några som tillhör denna profil. Om du anser att du själv tillhör denna grupp bör du läsa på mer, bygga din egen uppfattning och skapa en hållbar strategi för dina investeringar. Alla får är dock inte förlorare men då är tur i timingen en stor faktor för deras framgång, något man helst inte vill förlita sig på när ens pengar står på spel.
Alternativa investeringsstrategier

Utdelningsinvestering (Dividend Investing)
Ett annat relativt säkert sätt att investera är genom utdelning. Många bolag delar varje år ut en viss procent av sin vinst till aktieägarna och efter flera år kan denna summa bli mycket högre än vad man kan tro, speciellt om kursen också ökar. Tanken är att hitta stora stabila bolag med hög utdelning som år efter år ger en direktavkastning som sedan återinvesteras i samma bolag för att få en ränta på ränta effekt.

Detta är inte det roligaste sättet att investera men den har lägre risk än andra metoder och ger en stabil inkomst, sakta men säkert. Bolag som Coca-cola, AT&T, J&J samt preferensaktier är exempel på bra utdelare, men det finns många fler bolag att välja mellan. Värt att tänka på är att utländska utdelningar ofta har en skatt vilket minskar avkastningen om man väljer att investera utanför Sverige. En av huvudfaktorerna till Buffets rikedomar är kvalitetsbolag som ökar i utdelning år efter år.
Indexhandlare (Index Investing)
Detta är en strategi som bygger på att endast köpa och sälja i indexrelaterade värdepapper som exempelvis fonder och ETFer (börsnoterade fonder). Tanken är att en vanlig investerare har väldigt svårt att slå marknaden över flera år och istället bör lägga sin tid på att förvalta sitt kapital på ett effektivt sätt. Alla börser har historisk sett ökat i värde och kommer antagligen fortsätta att göra det även i framtiden. Fördelen är att man inte behöver sätta sig in i enskilda företag utan endast väljer område eller branch samt när man köper och säljer, vilket sparar både tid och energi.

Jag personligen tror att marknaden går att slå och att den extra avkastningen är värd den extra mödan som krävs för att sätta sig in i företagen. Jag förnekar dock inte att detta är ett mycket effektivt sätt som vem som helst kan göra utan att hamna fel. Det ända svåra är timingen, men alla andra strategier har samma problem och utspridda köp minskar denna påverkan. Skaparen av The Vanguard Group som idag förvaltar 3 biljoner dollar (tolv 0:or), John C. Bogle är en välkänd förespråkare för passiv indexförvaltning.

Glad Påsk för övrigt! :)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2020 - Fladdermusens år. 1 miljon innan 30? Check.

År 2017 krossades jämförelseindexet

2019 - Index, vart är du? Ser dig inte från toppen!