Resultat för året 2016

Det har varit ett mycket skakigt men spännande men framförallt ett lärorikt 2016, allt från en skakig start på börsen med Kina-oro, Brexit och Trump. Trots allt detta slutar svenska börsen förvånansvärt ändå på plus och det känns fortfarande som att börsen har en hel del kvar att ge, iallafall om man lyssnar på analytikerna vilket bådar gott inför 2017. Vi har dock haft uppgång sedan 2011, kanske är det dags för ett dåligt år?

Med en hel del motgångar från några storförlorare i portföljen som Betsson och MQ lyckades min totala avkastning landa på hela 18,40% - vilket slår målet 15%/år med god marginal! Detta utan att räkna nynoteringar från Nordnet och Alvesta Glass via Pepins som tillsammans skulle ge ca +7% mer på total avkastning. Ett mycket bra år helt enkelt!

Några av årets vinnare:
  • Norway Royal Salmon
  • Nilörngruppen
  • Catena Media
  • Troax
  • Alla nyteckningar
  • Alvesta Glass
Några av årets förlorare:
  • MQ
  • Betsson
  • Under Armour
Alla nuvarande innehav ser du här. 

Största lärdomar under året:
Gör ALLTID din research - Under 2016 skedde en hel del impulsköp utan mycket efterforskning vilket kunde slutat värre än vad det gjorde. Under Armour och Chipotle var två väldigt dåliga köp där jag försökte fånga kniven utan tillräckligt med research. Don't do it!

Timing är ENBART psykologiskt - Ibland köper man på toppar, ibland missar man bottnar. I det långa loppet har dessa väldigt mycket mindre påverkan än vad man tror. Att titta på aktiegrafen kan lätt göra att man inte tar det beslut man borde då vi är programmerade på det sättet. Börsen är den enda platsen man tjänar pengar på och ändå klagar för att man "inte tjänade mer" - värt att ha i åtanke!

TRO på din analys - I många fall föll aktier handlöst utan större anledning. Med tillräcklig forskning vet man precis hur man ska agera när det sker. Loomis och Intrum Justitia är två fall jag verkligen trodde på men inte vågade köpa mer i. Sälj inte heller för tidigt, det är lätt att tänka "det är en top" men vad säger nyckeltalen och företagets framtid? Osäker? Sälj hälften!

Var långsiktig - Ibland går inte aktien det hållet man vill. Det viktigaste är att ta reda på varför och sedan fatta ett beslut. Är börsen skakig allmänt? Kommer företaget att gå sämre? Ändras synen på 5 års sikt? Detta är frågor som MÅSTE besvaras för att rätt investeringsbeslut ska tas. Vid flera tillfällen funderade jag på att sälja långsiktiga innehav men kom fram till att värderingen är motiverad och undvek impulssälj när börsen gick dåligt vilket hade kostat mig dyrt.

Äg INTE företag du INTE tror på - Har du innehav som du inte tror eller inte längre tror på? Gör dig själv en tjänst och gör dig av med dem. Varför inte lägga pengarna på något du tror på istället? Tro mig, du kommer sova bättre och oftast är det just dessa som är förlorarna. Många "tro" i samma styckte!

Tack!

För att du läser och kul att du följt med under 2016! 
Nu taggar vi inför ännu ett spännande år med fler investeringsmöjligheter!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2020 - Fladdermusens år. 1 miljon innan 30? Check.

2019 - Index, vart är du? Ser dig inte från toppen!

År 2017 krossades jämförelseindexet