Tecknar i Paradox Interactive

Folk som känner mig vet att jag brukar teckna och sälja första dagen, men Paradox verkar vara en kandidat som även de lite långsiktigare kan tänka sig att hoppa på. Nu till det alla vill veta: Ska man teckna Paradox Interactive?
Kort analys på Paradox
Svenskt spelbolag skapat 1998 och huvudsakligen skapar strategispel till PC. Totalt finns 83 spel i portföljen. Några kända titlar är:
  • Cities: Skylines
  • Pillars of Eternity
  • Magicka
  • Hearts of Iron (#4 släpps i juni)
  • Stellaris (release i maj och har sålt riktigt bra)
Värdering

Redan tagit in ca 1/5 av aktierna via pepins.com (ägs av spiltan) delat på 4 omgångar (trencher), resterande går att teckna via Avanza som är huvudpartner i noteringen.
  • Pris per aktie: 33 kr -> värdering på 3,5 miljarder
  • Minsta teckning: 300 st -> 9 900 kr
  • Sista teckningsdag: 24 maj
  • Första handelsdag: 31 maj
(Bilder tagna direkt från börsdata)

Att Paradox är så pass stort och klarar att dela ut en direktavkastning säger i sig själv rätt mycket om ett spelbolag. Hög vinstmarginal de flesta åren, specifikt dem åren ett spel säljer bra. Bra soliditet och inga stora skulder vad jag kan se från börsdata, de flesta kortfristiga.

Tittar man på vinsten för 2015 hamnar P/E på ca 18-19, men 2015 var ett extra bra år för Paradox då spel från 2014 hade skjutits upp samt att Cities: Skylines blev en succé. Räknar man på 2016Q1 landar P/E på höga 26,4 som inte heller är rättvisande med tanke på Stellaris som just släppts.

Deras genomsnittstillväxt sedan 2009 ligger på 50%/år och därav kanske Paradox inte är så högt värderat. Alla nyckeltal är lika bra eller bättre jämfört med Starbreeze som har ca P/E 90, dock väldigt annorlunda framtidsförhoppningar då dem satsar på virtual reality.

Finns redan några bra analyser där ute så istället för att skriva om allt i detalj länkar jag dem i slutet för dem som är intresserade av att grotta sig i siffror.

Ägare:
De 2 klart största ägarna är VD Fredrik Wester och Spiltan som tillsammans äger nära 80% av Paradox. I noteringen säljs 15% av bolagsvärdet ut och efter noteringen kommer Fredrik ha ca 33% medan Spiltan har ca 30%. Spiltans ägare nämner själv att han ej vill sälja men gör det p.g.a att Paradox idag står för nästan 80% av portföljens värde och måste minska. Sist sålde han av samma anledning vilket han ångrar då värderingen kommit upp rejält sedan dess.

Risker:
  • Allmänt med spelbolag som Paradox är att det beror väldigt mycket på hur spelet som släpps mottas av marknaden. Detta är inget man kan veta i förväg, därav är branschen något spekulativ och svår att räkna på. 
  • Risken på notering känns mycket begränsad med tanke på all hype och att bolaget faktiskt inte är sjukt övervärderat.
Slutsats:
Väldigt mycket hype kring bolaget både från vänner och nyheter, vilket betyder väldigt goda odds till en stark första handelsdag. 33 kr är den klart värd i min mening. Tecknar och säljer förmodligen första handelsdagen beroende på vad kursen hamnar på. Blir förmodligen övertecknat och kommer förmodligen få mindre än jag vill men så är det alltid om det ska upp på noteringsdagen. Stort plus att det går att teckna via ISK och således ej behöver betala vinstskatt.

Kommer du att teckna? Kommentera gärna! :)

Länklista
Tecknas på Avanza här:
https://www.avanza.se/avanzabank/kampanjer/cf/2016/Paradox/

Wiki:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Paradox_Interactive

Analyser:
https://samuraimannen.wordpress.com/2016/05/04/analys-av-paradox-interactive-ipo/
http://aktietipsen.se/paradox-ipo-analys-teckna/

Teckna Råd:
http://www.privataaffarer.se/borsguiden/paradox-vard-att-teckna-858992
http://www.bolagsfakta.se/nyheter/borsveckan-teckna-salj-paradox-salj-leovegas-kop-swedol-0

VD Fredrik Wester presenterar Paradox på Avanza:
https://www.youtube.com/watch?v=dF_A_cf_vkY

CFO Andras Vajlok presenterar branchen och sifforna:
http://cloud.magneetto.com/wonderland/2016_0518_Paradox_Interactive/view

Spiltans VD vill helst inte sälja:
http://www.breakit.se/artikel/3590/per-h-borjesson-saljer-spiltans-paradox-aktier-mot-sin-vilja

Spiltan om Paradox:
http://www.spiltan.se/portfolio?investment=201029

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2020 - Fladdermusens år. 1 miljon innan 30? Check.

2019 - Index, vart är du? Ser dig inte från toppen!

År 2017 krossades jämförelseindexet