Två tips för att betala mindre skatt/avgifter på Avanza

Har hittat ett par sätt att spara in lite på avgifter och delar dem! Är inte helt 100% på att det fungerar men det verkar inte vara några problem. Jag går in i detalj i posten men sammanfattar det kort här:

1. För courtageklassen "Mini" kostar det 1kr i courtage så länge ordern är under 600kr.

2. Istället för att sälja av från ett konto och sedan flytta över pengar till andra kontot ska man föra över värdepapper till andra kontot och sälja av där. På detta vis slipper man skatta dubbelt på insättningar.

Tips 1: Spara upp till 33% på Courtage i Avanza
Avanza säger själva att de har 1kr courtage för handel under 400kr med "Mini" kontot:
Jag har dock märkt att Avanza tar avgiften i hela kronor, alltså att det inte slår om till 2kr förrän aktieköpet överstiger 600kr. Provade såklart och det verkar fungera.
I praktiken betyder det att man som småsparare kan "spara" upp till 33% av courtaget om man delar upp större köp i poster om <600kr. Istället för att köpa aktier för 1200 kr och betala 3kr courtage (0,0025*1200=3) köper man för 600kr 2 gånger och betalar 2kr. Totala courtaget skulle då bli 0,1667% istället för nuvarande 0,25% vilket är nästan lika bra som "Small" kontot som har 0.15% i courtage. 

För att det ska vara gynnsamt att byta från "Mini" till "Small" ska köpen överstiga 15600kr (39/0.0025) om man räknar med 0.25% courtage. Med 0,167% blir gränsen istället 23350kr innan man sparar in på courtage. Om detta är värt mödan är upp till en själv, men detta gör det gynnsamt för dem som gillar att sprida ut köpen som jag ofta gör.
Tips 2: Slipp dubbelskatta vid flytt inom olika ISK-konton (inte mellan ISK och KF)
Har man flera portföljer kan det ofta bli jobbigt att flytta pengar mellan kontona då alla insättningar skattas. Det jag tidigare gjorde var att sälja av från ett ISK, flytta över pengar till andra kontot och sedan köpa vilket ledde till att jag skattade dubbelt.

Hemberg på Avanza (http://blogg.avanza.se/hemberg/2015/05/28/flera-isk-konton/) skriver på sin blogg att det inte kostar en krona eller skatt att flytta aktier mellan konton.

Det man därför kan göra är att flytta aktien till andra kontot först, sedan sälja av och köpa. På detta vis räknas överföringen inte som en insättning och man slipper skatta på något man redan skattat på. Överföringstjänsten är gratis på Avanza och finns i "Mina sidor" -> "Överföringar" -> "Flytta värdepapper". Liknande finns på Nordnet. Tänk dock på att detta tar lite längre tid, att man måste ha ägt aktien i ett par dagar, samt att handeln måste vara öppen innan en överföring kan göras. Detta kan man bara göra från ISK till ISK och KF till KF men alltså inte mellan ISK och KF.

EDIT: Efter närmre undersökning går det ej att flytta mellan KF så det är enbart mellan ISK och ISK.

Har ni fler tips? Kommentera gärna!

Kommentarer

  1. Häftigt! Hade ingen aning om att överföringen av aktier inte medförde dubbelbeskattning! :D

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

2020 - Fladdermusens år. 1 miljon innan 30? Check.

2019 - Index, vart är du? Ser dig inte från toppen!

År 2017 krossades jämförelseindexet