Portföljuppdateringar! Maj-Juni 2015

Fortfarande mycket osäkerhet runtom i världen senaste månaden har lett till sidledes eller i de flesta fallen nergång på börsen. Just i Sverige stiger den långa räntan som fått främst fastighet och banker på fall. Dessutom är vi mitt i sommaren vilket historiskt sett är den allra svagaste perioden på året. Med tanke på de höga värderingarna vi sett tidigare under återställs därmed börsen till ett normalare snitt P/E, vilket även betyder att allt fler bolag ser attraktivare ut. Dock kan nergången fortsätta i de kommande månaderna och det gäller att ta positioner med begränsad risk och med utspridda köp. Under juli och augusti släpper de flesta bolagen sina Q2 rapporter och jag personligen tror att tillväxten inte minskar i samma takt börsen fallit. Något att tänka på är att ISK skatten för Q2 dras sista juni och vill man sälja eller ta ut pengar från ISK konton är de kommande 2 veckorna bra tillfällen att göra det för att inte beskattas även för nästa period.

HundraK Portföljen Maj 15-Juni 15, 2015:

Stora tapp har skett och större delen av portföljen har färgats röd. Första veckan rekylerade de svenska bolagen något för att sedan fortsätta falla. Både DJ World och SIXPRI faller och portföljen ligger totalt -2.56% och exponeringen ligger fortfarande runt ca 59%, dock med mer fokus på utdelning. Fortsätter nergången kommer ökningar i investeringsbolagen att göras då många ser attraktiva ut långsiktigt. 

Investor B har köpts in samt ökningar i Amasten Pref och Victoria Park Pref då utdelningen nu ligger på över 7% och jag tror inte att något av dessa fastighetsbolag kommer att ha problem med att dela ut de kommande året, även om ränteuppgången fortsätter. Många preferenser ligger på nivåer under teckningspriset föregående året vilket jag tycker är omotiverat. Ingen annan aktivitet har skett senaste månaden men mycket är på bevakning. 

Målet just nu är att ha ca 70% exponering innan rapportperioden startar på riktigt i Juli då jag personligen tror att bolagsvärderingarna nu ligger där dem bör ligga vilket ger en god möjlighet för ingång i bolag av hög kvalité.

Aktie Portföljen Maj 15-Juni 15, 2015:
Aktieportföljen har gått jämnt ut med jämförelseindexet denna månad vilket självklart är en besvikelse. Portföljen är tungt viktad i fastighet och bank och dessa ligger nu i botten av portföljen på ca -10%, andra innehav har backat eller gått sidledes. 

MQ hade rapport 16 juni efter en nergång på nästan 20% från toppen där rapporten slog förväntan med måtta och stannar som ett av kärninnehaven i portföljen. En ökning kring dessa nivåer kan komma att ske. Minskningar i Beijer Alma, SJR och Handelsbanken har skett för att sedan ta in Bahnhof, Unibet och Castellum. Alla är fortfarande bolag jag tror på, men en ökad diversifiering skadar aldrig. Castellum är ett favorit innehav för många på grund av att deras utdelningar höjs år efter år och runt dessa nivåer anser jag den attraktiv. Unibet och Bahnhof är båda välskötta bolag med stark tillväxt som ändå har en godtycklig utdelning vilket passar bra i portföljen med kvalitetsbolag. Totalt ägs aktier i 14 bolag vilket är lagom om inte lite för många. Under kommande månaden kan ett par innehav bytas ut mot fler nordiska bolag för att få en bättre bransch och riskspridning, möjligen Bakkafrost eller liknande.

Nytt inlägg med en sammanställning av alla de bästa investeringstipsen kommer i slutet av månaden, titta in då! :)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2020 - Fladdermusens år. 1 miljon innan 30? Check.

År 2017 krossades jämförelseindexet

2019 - Index, vart är du? Ser dig inte från toppen!